Sárgabarack szedd magad

A sárgabarack őshazája Közép-Ázsia. Latin nevében az “armenica” arra utal, hogy a Selyemúton Örményország közvetítésével jutott el Európába a Földközi-tenger térségéig. Magyarországon török közvetítéssel, az Oszmán-Birodalom terjeszkedése idején honosodott meg. A sárgabarack magas A-B-C- és E-vitamin mellett számos antioxidánst tartalmaz, melyek óvják a szervezetet a szívbetegségektől, elhízástól, magas vérnyomástól, valamint a különböző daganatos betegségektől, erősítik az immunrendszert, továbbá védelmet nyújtanak a szemnek és a bőrnek. Az ásványi anyagok közül főleg kálium található benne, – ami a kajszibarack magas rosttartalmával együtt – elősegíti az egészséges emésztést, továbbá erősíti a csontokat, és a vérnyomásra is jó hatással van. A Kína és Pakisztán határán, a Hindukus-hegységben élő hunza népcsoport tagjai állítólag az ott termő egyetlen gyümölcsfajtának, a kajszibaracknak köszönhetik matuzsálemi életkorukat és jó egészségüket. Nem csak a gyümölcse számít fő táplálékuknak, de főzőolajukat is a kajszi édes magjából nyerik hideg préseléssel, a magbél szárított porát pedig univerzális gyógyszerként használják.


FAJTALEÍRÁS