A meggy ősidők óta ismert, szerteágazó gyógyító hatással bíró bogyós gyümölcs, mely tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal. Magyarországon termesztésének és fogyasztásának nagy hagyománya van, ennek köszönhetően hazánk világviszonylatban is az egyik legnagyobb meggytermelő országnak számít. A meggy erős vértisztító és gyulladáscsökkentő hatású, karban tartja a szívet, hála a természetben létező legerősebb antioxidánsnak a kvercetinnek. A gyümölcs természetes forrása a melatonin-nak így az alvászavar leküzdésében is komoly szerep van. A meggy intenzív piros színét okozó antocianinok bizonyítottan tumorgátló és gyulladáscsökkentő hatásúak, vagyis megakadályozzák a ráksejtek kialakulását és szaporodását. Az antocianin mellett még a további három rákellenes hatóanyag mindegyike (perilil-alkohol, limonén és ellaginsav,) is megtalálható a meggyben. Nem véletlenül lett a „meggy” azon kevés gyümölcsök egyike, mely a szigorú uniós szabályozással rendelkező „szupergyümölcs” kategóriába került, vagyis olyan tápanyagokban és antioxidánsokban kimagasló gyümölcs, melynek egészségügyi, vagy élettani hatása tudományos kísérletekkel alátámasztott.
FAJTALEÍRÁS